Recepty

Řepové carpaccio s rukolou a balkánským sýrem

Řepové carpaccio s rukolou a balkánským sýrem

Tahle dobrota je superjednoduchá a chutná tak strašně dobře. Dlouho jsem se domácí přípravy řepy bál, ale nic jednoduššího jsem vlastně nikdy nedělal. A jak se říká, v jednoduchosti je krása, a platí to i pro zeleninu.

Suroviny

1 celá neoloupaná červená řepa
3 stroužky česneku
2 větší snítky libečku
Hrubá sůl (nebo fleur de sel)
Olivový olej
Rukola
Čerstvá bazalka
Balkánský sýr
Pepř

Postup přípravy

1

Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Řepu si důkladně omyjeme a osušíme. Umístíme ji na alobal, zakápneme bohatě olivovým olejem, osolíme bohatě hrubou solí. Po stranách řepy rozmístíme rozmáčknuté stroužky česneku (neloupat) a snítky libečku. Libeček můžete nahradit čerstvým rozmarýnem, tymiánem nebo třeba saturejkou.

2

Zabalíme alobal a dáme péct na cca hodinu. Pokud se bojíte protržení alobalu, klidně dejte 2 vrstvy. Řepa je hotová, když do ní (skrze alobal klidně) zajede nůž nebo špejle bez odporu.

3

Po upečení necháme cca hodinku vychladnout a poté oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Pokud máte mandolínu, tak jí určitě zaměstnejte, na tento úkol je skvělá. A v době covidové má spousta z vás doma gumové rukavice, ty také použijte, ušetříte si tím spoustu mytí rukou.

4

Bokem si v míse lehoučce promasírujeme rukolu s troškou oleje, celými lístky bazalky a solí.

5

Servírujeme vyskládáním řepy na talíř do půlkruhu, salátek z rukoly doprostřed. Řepu ještě dle chuti osolíme a opepříme a posypeme rozdrobeným balkanským sýrem. Celý talíř zlehka zakápneme olivovým olejem.

Sdílet recept:

Další recepty