Do studeného hrnce si dáme olej a slaninu. Rozpálíme , přidáme oregáno, bazalku a rozmarýn a smažíme cca minutu.
Přidáme maso a opékáme cca 10 minut dohněda. Maso projde fází odpařování vody, tu musíme přečkat.
Přidáme nasekanou zeleninu a dalších 10 minut za stálého míchání vaříme až zelenina zesklovatí.
Přidáme rajčatový protlak, půl minutky promícháme, přidáme rajčata a jednu plechovku vody. Osolíme špetkou soli a další dosolení si necháme až po uvaření.
Teď můžeme přidat cukr, ale nemusíme. Standardně tam nepatří protože dlouhým cca 2 hodinovým vařením se vyvaří kyselost z rajčat přirozeně. Pokud nemáme tolik času, cukr dáme a celou směs vaříme jen cca 45 minut.
Obě varianty na nejmenší plamen pod poklicí.
Na poslední minutu přidáme nasekanou petržel.
Špaget si uděláme kolik chceme a hotofka.