Recepty

Bramborové knedlíky plněné povidly a sypané mákem

Bramborové knedlíky plněné povidly a sypané mákem

Mák a povidla jsou podle mě ta nejlepší věc, která se sladkým věcem stala. Ať už těstoviny s mákem nebo právě tyhle skvělé knedlíky, vždy si pochutnám.

Suroviny

600 g brambor typu B
250 g hrubé mouky
1 vejce
Špetka soli
Švestková povidla na náplň
Mletý mák a cukr moučka na posypání (Poměr 1:1)
Rozpuštěné máslo na přeliv

Postup přípravy

1

Brambory si uvaříme ve slupce. Hotové jsou když do nich jde zapíchnout vidlička bez odporu. Oloupeme a najemno nastrouháme nebo prolisujeme přes lis na brambory.

2

Přidáme mouku, vejce a špetku soli. Nejdřív promícháme vidličkou a poté dohněteme rukou do jemného těsta, které nelepí, ale stále je maličko přilnavé. Pokud ztratí přilnavost, knedlíky budou příliš tuhé.

3

Dáme si vařit veliký hrnec vody. Než začne vřít, rozdělíme si těsto na 8 stejných částí. Doporučuju věnovat tomu tu minutu navíc a použít váhu, usnadníte si život a budete mít stejně velké knedlíky.

4

Každý kus vytvarujeme do kuličky, kterou na pomoučeném povrchu rozmáčkneme do kruhu. Do středu dáme vrchovatou lžičku povidel. Vnitřní stranu chceme nepomoučenou, aby krásně lepila. Kraje placky pak přehneme přes povidla směrem k sobě a prsty mačkáme spoj do uzavření.

5

Každý knedlík si pak odložíme na pomoučený povrch. Knedlíky vaříme 5-8 minut ve vroucí vodě. Nevyplavou na hladinu, ale budou se tak jakoby vznášet ve vodě, když jsou hotové. Pár sekund po vložení do vody například pěnovačkou odchlípneme ode dna, aby nám nezůstaly přichycené. Po uvaření odkládáme do cedníku.

6

Servírujeme posypané mákem s  moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Sdílet recept:

Další recepty