Pro přípravu pyré si rozkrojíme máslovou dýni podélně napůl, vydlabem semínka (je jich jen trocha), dáme dužinou dolů do pekáče a pečeme 1 hodinu v troubě na 190°C přikryté alobalem. Po upečení by měla jít dužina lžící bez námahy vydlabat do mísy. Vidličkou ještě trochu rozmačkáme.
V hrnci si rozpálíme olej, přidáme šalotku a k ní suchou rýži a tymián. Opékáme na mírném plameni za stálého míchání než začne rýže zhlehka hnědnout. Zalejeme vínem a necháme půl minuty vyvařit - stále mícháme. V dalších krocích pořád a pořád mícháme.
Vlejeme 1/4 kokosového mléka, přidáme šafrán (prodává se standardně v 1 g balení, takže odhadem odeberte pětinu; pokud nemáte, můžete vynechat). Až se mléko krásně vstřebá, přilejeme další čtvrtinu a přidáme dýňové pyré. Krok s mlékem opakujeme do spotřebování všeho mléka.
Celkový čas vaření u Arborio rýže se pohybuje mezi 18 a 20 minutami. Jádro rýže by mělo zůstat na zkus pevné, ale nikoliv syrové. Osolíme a opepříme dle chuti a hotofka. Pokud se vám bude zdát rizoto přiliš husté, lze ho dodatečně doředit kokosovým mlékem, vodou, popřípadě lze použít i zbylé pyré.