Recepty

Hokkaido gnocchi na másle a šalvěji

Hokkaido gnocchi na másle a šalvěji

Dýňových receptů není nikdy dost. Když přijde sezóna, je potřeba mít v rukávu nějakých pár, aby se tahle chutná plodina neomrzela nějakým jednotvárným a nudným zpracováním.

Suroviny

600 g hokkaido dýně
250 g hrubé mouky
100 g hladké mouky
1 vejce
Sůl, pepř, muškátový oříšek
60-80 g másla
Lístky čerstvé šalvěje
Parmiggiano Reggiano nebo Grana Padano sýr

Postup přípravy

1

Rozehřejeme si troubu na 200°C. Dýni si rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na menší kousky. Hokkaido dýně se neloupe. Rozložíme na pekáč a pečeme 30 minut.

2

Upečenou dýni necháme vychladnout a poté jí šťouchadlem na brambory rozmačkáme na jemnou kaši.

3

K dýni přidáme špetku soli, pepře a muškátového oříšku. Přidáme vejce a mouku a vypracujeme těsto, které je trošku lepkavé, ale nechytá se na ruce.

4

Při přidávání mouky začneme hrubou. Tu přidáme všechnu najednou a hladkou přidáváme po troškách, abychom trefili správnou vlhkost těsta. Záleží na savosti mouky, použité množství se může od receptu lišit +- 50 g spíš směrem nahoru.

5

Těsto si poté vyválíme do válečků, ze kterých nakrájíme kousky požadované velikosti pro gnocchi. Můžeme je nechat jak jsou nebo použít prkénko na gnocchi či vidličku pro vytvoření typických vroubků na povrchu.

6

Gnocchi vaříme v osolené vodě tak dlouho, než vyplavou na hladinu.

7

Na pánvi si rozpálíme máslo (ne zprudka), do kterého přidáme lístky šalvěje - 4-5 lístků na porci.

8

Přidáme gnocchi a opékáme je do hněda. Servírujeme posolené dle chuti, lístky šalvěje nahoru a po stranách, přelité troškou másla z pánve, posypané pepřem a sýrem.

Sdílet recept:

Další recepty