Recepty

Dušené vepřové na mrkvi

Dušené vepřové na mrkvi

Jedna česká klasika. Co rodina, to originální recept. Takhle to dělám já a takhle mi to chutná.

Suroviny

850 g vepřové kýty nebo plece
600 g mrkve
1 větší žlutá cibule
1 lžička mletého kmínu
Špetka muškátového oříšku
50 g másla
1 lžička rajčatového protlaku
1 lžička cukru
Sůl, pepř, olej
Brambory, čerstvá kadeřavá petržel, voda

Postup přípravy

1

V hrnci si rozpálíme trochu oleje. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, zesklovatíme a pak přidáme maso nakrájené na stejně velké kousky.

2

Osolíme, opepříme a opékáme než začne hnědnout. Přidáme protlak, stáhneme plamen na mírný a další minutu za stálého míchání smažíme. Přidáme muškátový oříšek, kmín a cukr, podlijeme půl hrnkem vody, přiklopíme poklicí a na nejmenším možném plameni cca hodinu dusíme krásně do měkka.

3

Ve 45 minutě přidáme na kousky nebo kolečka nakrájenou mrkev a 30 g másla.

4

Nakonec ochutnáme a popřípadě dochutíme solí a pepřem. Já omáčku nezahušťuju, mám jí raději jen tak. Máslo jí zkrémovatí dost.

5

Do uvařených brambor dáme zbylé máslo a najemno nasekanou petrželku, promícháme a servírujeme.

Sdílet recept:

Další recepty