Recepty

Kuřecí gyros tortilly s tzatziki

Kuřecí gyros tortilly s tzatziki

Nedávno jsem si vzpomněl na dovolenou na Rhodose a dostal jsem chuť na řecké chutě. Rozhodně nevydávám recept za řecký, ale pouze za Řeckem inspirovaný. Gyros kořenící směs najdete skutečně úplně všude v regálu s kořením.

Suroviny

600 g kuřecích stehenních řízků
3 lžičky gyros kořenící směsi
Olivový olej
4 tortilly
Salátová okurka
Rajčata
Červená cibule
Balkánský sýr
Něco listovýho, zelenýho (nejčastěji se prodává ve vaničce nějaký mix)

Na tzatziki

200 g řeckého jogurtu
1 stroužek prolisovaného česneku
50 g najemno nastrouhané salátové okurky
Nasekaná snítka kopru
Bílý pepř a sůl dle chuti

Postup přípravy

1

Předehřejeme si troubu na 200°C. Maso si rozkrájíme na maličké kousky a smícháme s trochou oleje a kořením. Koukněte prosím zda je v koření sůl. Pokud ne, je třeba i trochu osolit. Je nutné, abychom použili stehenní maso. Z prsou by nám vzniklo suchý nepoživatelný něco. Maso si rozložíme na pekáč s pečícím papírem a nezakryté pečeme 30 minut. Každých 10 minut promícháme.

2

V mezičase si připravíme tzatziki jednoduše smícháním všech ingrediencí. Zde je důležité použití bílého pepře, nikoliv černého.

3

Když máme upečeno, můžeme kompletovat. Na rozloženou tortillu vyskládáme trochu zeleně, podélně vyskládáme plátky rajčat, tenoučké plátky okurky, pak maso, na velmi tenké plátky nakrájenou cibuli, rozdrolíme trochu balkánského sýra a zakápneme trochou tzatziků. Tortillu zabalíme nejlépe jak umíme. Můžeme si pomoct špagátkem, aby držela pohromadě.

4

Zešikma rozřízneme v polovině a servírujeme. Zbytek tzatziků použijeme jako dip.

Sdílet recept:

Další recepty