Recepty

Česnekový pita chleba

Česnekový pita chleba

Já osobně miluju poctivý placky k jakémukoliv kari či podobným omáčkám. Udělat si je doma je skutečně jednoduché. Je to na dýl, ale většina času jen kynutí. Reálně u tohodle receptu strávíte nějakých 10 minut.

Suroviny

450 g hladké mouky
1 lžíce cukru krupice
2 lžičky soli
1 hrnek teplé vody
2 lžíce olivového oleje
7 g sušeného droždí (1 pytlík)
Olivový olej na vymazání mísy

Na potírání

30 g másla
2 stroužky prolisovaného česneku
1/2 lžičky soli
1 lžička sušené petržele nebo bazalky

Postup přípravy

1

Nejdříve začnu tím, že tenhle recept je sice delší, ale 99% času jen čekáme, takže úplně bez stresu. Je to skutečně jednoduché.

2

V míse od robota (samozřejmě můžeme dělat ručně) si smícháme všechny suché suroviny včetně droždí. Zapneme robota s hnětacím hákem na malou rychlost a postupně přiléváme teplou vodu s olejem. Poté zvýšíme rychlost na střed a hněteme cca 2 minutky.

3

Vyjmeme těsto, mísu vymažeme olejem a vrátíme do ní těsto, ze kterého jsme vytvarovali bochánek. Necháme 1 - 1,5 hodiny kynout pod utěrkou.

4

Poté vyklopíme, vyfoukneme úderem pěstí, bochánek rozdělíme na 8 částí a každou z nich vytvarujeme do kuličky. Necháme 10 minut odpočinout. Ani se nepokoušíme přeskočit 10 minutový odpočinek, těsto v tuhle chvíli prostě vyválet nejde, zcvrkávalo by se nám zpátky.

5

Pak každou kuličku vyválíme do cca 5 mm tlusté placky a necháme odpočinout 20 minut pod utěrkou. Ideálně odkládáme na pečící papír.

6

Rozpustíme si máslo s ostatními ingrediencemi. Teplem se česnek rozvoní.

7

A poté každou placku opečeme 30 sekund z každé strany na co nejvíce rozpálené pánvi. Na sucho, žádný olej. Hned po vyndání z pánve potřeme každou placku z jedné strany směsí z rozpuštěného másla. A máme hotovo.

Sdílet recept:

Další recepty