Recepty

Bulgurový salát se sezamovou zálivkou

Bulgurový salát se sezamovou zálivkou

Trochu se nechávám unést přicházejícím jarem a mám chuť na lehčí jídla. Ale jak vidíte, salát nemusí znamenat hromadu listí.

Suroviny

430 g bulguru (suchý stav)
800 ml vody
300 g rajčat
1 malá červená cibule
1 vrchovatá hrst hladkolisté petržele
1 červená paprika
60 ml raw sezamového oleje
3 lžičky tahini
1 lžíce tekutého sladidla (javorový sirup, agáve,…)
Šťáva z 1 citrónu
Sůl, pepř, sezamová semínka

Postup přípravy

1

Bulgur s vodou si dáme do hrnce s pokličkou a vaříme dle instrukcí na balení, tedy cca 10 minut, na mírném plameni. Poté necháme odstát.

2

Rajčata, cibuli, papriku a petrželku si nasekáme najemno. Na zálivku si smícháme sezamový olej, tahini pastu, citrónovou šťávu a sladidlo. Pozor, sezamový olej je raw, tedy úplně jiná chuť, než standardní z praženého sezamu, ten ani nezkoušejte. Na první pohled je rozeznáte podle barvy. Pražený je tmavě hnědý, raw světlounký.

3

Všechno smícháme s bulgurem, pořádně osolíme a opepříme. Servírujeme posypané sezamovými semínky.

4

Poté dosolíme, přidáme špenát a další cca minutu až dvě vaříme, dokud špenát nezvadne. Vše bude obalené v hezky husté omáčce, která se díky škrobu v bramborách vytvořila úplně sama.

Sdílet recept:

Další recepty