V míse zpracujte důkladně rukama tvaroh s krupičkou, vejcem a špetkou soli. Vznikne nám lehce lepkavé těsto, které necháme odležet minimálně půl hodiny, aby si krupička natáhla vlhkost a těsto zvláčnělo.
Na omáčku si do rendlíku dáme mražené jahody s čekankovým sirupem a vodou a na velmi mírném plameni vaříme tak dlouho, než je z jahod úplná kaše.
Tuto kaši přecedíme přes jemné síto. Šťávu pak vrátíme do rendlíku a vmícháme 1 lžičku škrobu rozmíchanou ve dvou lžících vody. Tento poměr je na cca 200 ml šťávy. Chceme zvýšit viskozitu nechceme vyrobit puding. Povaříme cca minutu až 2, jen lehce zhoustne.
Z odleželého těsta tvoříme 6 kuliček. Každou kuličku si v dlani rozmáčkneme do tvaru kruhu. Do středu dáme jednu velkou nebo 2 malé jahody (s 1 se pracuje lépe) a přiklopením hran těsta vytvoříme kouli. Mezi dlaněmi poté vyhladíme a doladíme krouživým pohybem tvar.
Vaříme ve vroucí vodě než vyplavou na hladinu, poté ještě minutu, vyndáme, necháme okapat a hotovo.
Servírujeme se zakysanou smetanou na dně, přelité jahodovou omáčkou a posypané tvarohem a když jsme nóbl tak prachem z lyofilizovaných jahod. Ozdobíme lístky máty.