Recepty

Hovězí vývar s nádechem Asie

Hovězí vývar s nádechem Asie

Pořádný hovězí vývar trochu jinak, než ho znáte s neskutečně intenzivní chutí! Ideální jako základ pro polévky v asijském stylu, ale i ty klasické.

Suroviny

800 g hovězích kostí a masa
1/4 kořenového celeru
3 stonky řapíkatého celeru
1 střední kořenová petržel
2 střední mrkve
2 menší cibule (i se slupkou)
3 Shitake houby (sušené)
1 lžíce tmavé sójové omáčky
2 lžičky Gochujang pasty
2 lžičky tmavé Miso pasty
2 lžičky rajčatového protlaku
2 lžičky soli
5 kuliček nového koření
10 kuliček barevného pepře
1 lžička drceného libečku
2 bobkové listy
1 lžíce olivového oleje
2,5 litru studené vody

Postup přípravy

1

V tlakovém hrnci na lžíci oleje zprudka orestujeme maso s kostmi.

2

Když je maso pěkně hnědé, vložíme všechny ostatní suroviny, zalejeme 2,5 litru studené vody a vaříme na nejvyšší tlak po dobu jedné hodiny. V případě elektrického hrnce nastavte program pro vývar (stock). Nastavení by mělo být 80 kPa, 1 hodina, přirozené odpouštění páry. 

3

Po uvaření vývar scedíme přes síto, zeleninu vyhodíme a maso vybereme a použijeme třeba do polévky.

4

Poté si síto vyčistíme, vložíme do něj pláténko nebo utěrku a scedíme znovu. Tento krok vývar zbaví nečistot a zůstane nám krásná čistá tekutina plná chuti.

5

Po vychlazení můžeme ještě z hladiny sesbírat vysrážený tuk.

Výživové údaje ve 100 ml (po odstranění tuku)

  • Energie 40 kcal / 167 kJ
  • Bílkoviny 4 g
  • Tuky 3 g
  • Sacharidy 1 g
  • z toho cukry -
Sdílet recept:

Další recepty