Recepty

Dýňová polévka

Dýňová polévka

Dýně je skvělá surovina, která se dá použít na milion způsobů. Tahle polévka je z mých nejoblíbenějších. Jednoduchá, rychlá a jako bonus veganská.

Suroviny

600 g hokaido dýně (po vydlabání)
1 střední cibule nakrájená nahrubo
3 stroužky česneku nakrájené nahrubo
3 lžičky lahůdkového droždí
100 g červené čočky (suchý stav)
400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
1 litr zeleninového vývaru
Olej, sůl, pepř
Dýňová semínka, veganská smetana a petržel na zdobení

Postup přípravy

1

Dýni si vydlabeme a nakrájíme na kousky. Dáme na pekáč, zakápneme olejem, osolíme a pečeme 30 minut na 200°C.

2

V hrnci si rozpálíme olej, na něm zesklovatíme cibuli, přidáme česnek a pečenou dýni, vlejeme vývar, kokosové mléko, lahůdkové droždí a přidáme čočku. Osolíme, opepříme a na mírném plameni pak vaříme 15 minut. Čočka se rozvaří a bude tak fungovat jako přírodní zahušťovadlo.

3

Po uvaření rozmixujeme velmi důkladně tyčovým mixérem. 

Při servírování zdobíme kapkami veganské smetany, dýňovými semínky, pepřem a nasekanou petrželkou.

Sdílet recept:

Další recepty