Recepty

Gnocchi s pyré z mrkve, petržele a pórku

Gnocchi s pyré z mrkve, petržele a pórku

Vyrobit domácí gnocchi není žádná věda a určitě to stojí za to. V porovnání s kupovanými jsou chuťově úplně jinde, v pozitivním slova smyslu samozřejmě. A v kombinaci s výborným zeleninovým pyré budou mít vaše chuťové pohárky párty.

Suroviny

600 g brambor typu B
250 g hrubé mouky
1 vejce
Špetka soli

Na pyré

320 g mrkve
70 g kořenové petržele
50 g pórku
10 g másla
150 ml Rama krémová (na šlehání)
Sůl a pepř

Postup přípravy

1

Brambory si uvaříme ve slupce. Hotové jsou když do nich jde zapíchnout vidlička bez odporu. Oloupeme a najemno nastrouháme nebo prolisujeme přes lis na brambory.

2

Přidáme mouku, vejce a špetku soli. Nejdřív promícháme vidličkou a poté dohněteme rukou do jemného těsta, které nelepí, ale stale je maličko přilnavé. Pokud ztratí přilnavost, gnocchi budou příliš tuhé. Těsto si potom tvarujeme po kouscích (mě to vyšlo na 4x) do dlouhých válečků, ze kterých odkrajujem kousky velké jako přední článek palce. Tyto kousky pak můžeme na vroubkatém prkénku na gnocchi odtlačením palcem, od sebe, směrem dolů, tvarovat do tradičních vroubkatých. Pokud prkénko nemáme, můžeme vroubky udělat vidličkou a nebo je nedělat vůbec.

3

Gnocchi vaříme v osolené vodě než vyplavou na hladinu. Vylovíme pěnovačkou a dáme odkapat do cedníku.

4

Na pyré si oloupeme a pokrájíme na kousky mrkev s petrželí, pórek necháme v kratších válečcích (při vaření se tak nerozpadne) a vše pohromadě vaříme ve vodě do velmi měkkého stavu. Na pyré je žádoucí lehce rozvařit.

5

Vše pak dáme do mixéru společně s máslem a Ramou a mixujeme do velmi velmi jemného pyré. Tady budeme potřebovat takové to štouchadlo k mixéru, protože u nože se bude dělat vzduchová kapsa. Mixujeme i chvilku po tom co vznikne pyré, docílíme emulzifikace másla a ramy. Dochutíme solí a pepřem dle osobních preferencí.

6

Gnocchi si osmažíme do křupava z obou stran na másle a servírujeme pokládáním na pyré. 

7

Dozdobíme natenko pokrájenými kroužky pórku, malinkými snítkami kadeřavé petrželky a já jsem po 5 ti minutách varu vyndal dva malé kousky mrkve a petržele, nakrájel na miniaturní kostičky a použil také jako dekoraci.

Sdílet recept:

Další recepty