Blog

Jak vlastně funguje popcorn?

Jak vlastně funguje popcorn?

Spousta z vás tohle už určitě věděla, ale spoustu lidí ani nenapadlo přemýšlet nad tím, jak vlastně funguje popcorn. Fyzika za celým procesem je vlastně strašně jednoduchá!

Fungování popcornu je trochu věda, ale jen malá.

Vybrané druhy kukuřice jsou sklizeny a poté sušeny do té doby, než obsahují pouze cca 15% vody.

Když potom tuto kukuřici zahřejeme, tak škroby, které obsahuje, začnou gelatinizovat a miniaturní kapka vody ve středu kukuřice se začne měnit na páru. A jelikož pára nemá kam uniknout, začne se uvnitř tvořit tlak.

Vzniklý tlak prorazí slupku a vypustí škroby a proteinovou pěnu, která ztuhne a vytvoří všem již známou pochutinu. Podobný proces rychlého tuhnutí můžeme vidět třeba u montážní pěny. To, že se něco dá jíst, neznamená, že se to nemůže podobat třeba něčemu ze stavitelství.

Sdílet recept: