Recepty

Batátový sladký chlebík

Batátový sladký chlebík

Zdánlivě netradiční surovina do sladkýho, ale je to stejně dobrý jako třeba z dýně nebo cukety.

Suroviny

340 g batátů
1 lžička perníkového koření
1 lžička soli
1/2 lžičky kardamomu
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky bikarbonátu sody
250 ml slunečnicového oleje
230 g cukru krupice
80 g hnědého cukru
3 velká vejce
260 g hladké mouky
Ořechy na zdobení (volitelné)

Postup přípravy

1

Začneme přípravou pyré z brambor. Brambory (ono to vyjde na jednu velikou nebo dvě střední) propícháme vidličkou a buď vcelku pečeme na 200°C zabalené v alobalu 40-50 minut, nebo pod poklopem na poloviny dáme na 10 minut do mikrovlnky. Poté necháme brambory vychladnout a dužinu pak vydlabeme do mísy.

2

K tomuto pyré poté zašleháme metličkou vajíčka a olej. Pokud máme dužinu tužší, můžeme si pomoct mixérem.

3

Nastartujem troubu na 180°C, vymažeme si formu na chlebíček a vyložíme pečícím papírem tak, abychom měli přesahy ven.

Velikost formy 31x13 cm, objem 3 litry.

4

Ve větší míse si smícháme všechny suché suroviny a poté k nim přimícháme nachystanou směs z brambor.

5

Vylejeme do formy na chlebíček a pečeme přibližně 40-45 minut, nebo až nám párátko zapíchnuté doprostřed vyleze suché. Kdyby nám to začlo příliš rychle hnědnout, přikrejeme alobalem lesklou vrstvou ven.

6

Hotový chlebíček za přesahy papíru vytáhneme ven a necháme vychladnout ideálně na mřížce.

Sdílet recept:

Další recepty