Recepty

Boloňské špagety

Boloňské špagety

Přiznejte se. Kdo z vás si raději koupí hotovou boloňskou omáčku v marketu nebo preferuje tu ze školní jídelny? Přitom poctivé domácí ragú je poměrně jednoduché. Trochu to trvá, ale většinu času se to dělá samo.

Suroviny

1 kg mix mletého masa (vepřové/hovězí)
100 g slaniny na malé kostičky
2 lžíce olivového oleje
2 střední mrkve
2 velké nebo 3 menší stonky řapíkatého celeru
1 větší cibule (Cibule, mrkev a celer nasekané společně v sekáčku nadrobno)
1 lžička sušeného oregána
1 lžička sušené bazalky
1 lžička sušeného rozmarýnu
1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
2 plechovky krájených rajčat
3 lžičky cukru krystal (volitelné)
Sůl dle chuti
Hrst nadrobno nasekané hladkolisté petržele
Špagety

Postup přípravy

1

Do studeného hrnce si dáme olej a slaninu. Rozpálíme , přidáme oregáno, bazalku a rozmarýn a smažíme cca minutu.

2

Přidáme maso a opékáme cca 10 minut dohněda. Maso projde fází odpařování vody, tu musíme přečkat.

3

Přidáme nasekanou zeleninu a dalších 10 minut za stálého míchání vaříme až zelenina zesklovatí.

4

Přidáme rajčatový protlak, půl minutky promícháme, přidáme rajčata a jednu plechovku vody. Osolíme špetkou soli a další dosolení si necháme až po uvaření.

5

Teď můžeme přidat cukr, ale nemusíme. Standardně tam nepatří protože dlouhým cca 2 hodinovým vařením se vyvaří kyselost z rajčat přirozeně. Pokud nemáme tolik času, cukr dáme a celou směs vaříme jen cca 45 minut.

Obě varianty na nejmenší plamen pod poklicí.

6

Na poslední minutu přidáme nasekanou petržel.

Špaget si uděláme kolik chceme a hotofka.

Sdílet recept:

Další recepty