Recepty

Bramborové šišky s mákem

Bramborové šišky s mákem

Nebo také Šulánky, jak říkají na Moravě. Trochu jednodušší recept, ale klasika, kterou miluju. Jemné a měkoučké, prostě mňam!

Suroviny

600 g brambor typu B
250 g hrubé mouky
1 vejce
Špetka soli
Mletý mák
Moučkový cukr
Máslo (nebo sádlo)

Postup přípravy

1

Brambory si uvaříme ve slupce do měkka tak, aby je šlo propíchnout vidličkou bez odporu. Vychladíme v ledové vodě a oloupeme.

2

Poté je nastrouháme najemno nebo prolisujeme lisem na brambory. Přidáme vajíčko, mouku a špetku soli a vypracujeme si nelepivé, ale lehce přilnavé těsto.

3

Poté si tvoříme šišky. Máme na výběr 2 způsoby. Buď si uděláme jeden dlouhý váleček a překrájíme ho na šišky požadované délky nebo si uválíme rukou individuální válečky z kuličky těsta. Výsledek se liší jen v hranatých/zaoblených bocích.

4

Vaříme ve vroucí vodě než vyplavou na hladinu. Vyjmeme z vody a odkládáme do cedníku.

5

Posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a poléváme rozpuštěným máslem nebo sádlem.

Sdílet recept:

Další recepty