Recept na standardní velký pekáč přes celou troubu (cca 40x30 cm vnější rozměry).
Popsaný postup je v robotovi za použití míchací násady, lze dělat i ručně.
Předehřejeme si troubu na 175 stupňů a vymažeme si pekáč olejem.
Do mísy si dáme vejce, kakao, sůl, prášek do pečiva, kávu a vanilkový extrakt. Na nízkou rychlost mícháme, když přestane prášit kakao, zvýšíme rychlost na střed a mícháme minutu do jemna.
V rendlíku si rozpustíme máslo, přidáme cukr a zahříváme do rozpuštění másla (nesmí začít vařit!). Směs je hotová, když se začne lesknout. Přidáme do mísy od robota a minutu promícháme na nízkou rychlost.
Pak přidáme mouku a čokoládu, minutu promícháme. Vznikne spíše pastovitá směs, rozhodně nepoteče.
Přeneseme do pekáče, vyhladíme rovnoměrně po celé ploše a pečeme 30-35 minut. Poté necháme vychladnout! Čerstvé z trouby by se brownies drolily, ale pak budou krásně měkké a vlhké.
Na omáčku si do rendlíku dáme maliny s polovinou vody a cukrem. Přivedeme k varu, pak celou směs protlačíme jemným sítem (semínek a dužiny se zbavíme), vrátíme do rendlíku a přidáme směs škrobu se zbytkem vody. Minutu povaříme. Omáčka nezhoustne, spíše získá příjemnou viskozitu.
Podáváme přelité omáčkou, dozdobené čerstvým ovocem či lyofilizovaným ovocem.