Recepty

Chilli con Carne

Chilli con Carne

Chilli con carne je moje srdcovka. Jídlo plné chutí, vše v jednom hrnci a nakrmíte tím celou rodinu a ještě zbyde. A koho zaráží čokoláda, věřte mi, bez ní to není ono!

Suroviny

600 g mletého hovězího masa
600 ml zeleninového vývaru
3 lžíce olivového oleje
200 g slaniny
1 velká cibule nakrájená nadrobno
1 velká červená paprika nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku
2 lžičky uzené papriky
1,5 lžíce drceného kmínu
2-3 lžičky sušených mletých chipotle nebo chilli
2 lžičky drcené koriandrové natě
2 lžičky majoránky
1 lžíce rajčatového protlaku
Sůl a pepř dle chuti
Hrst čerstvého koriandru
400g (1 konzerva) sekaných rajčat
400g (1 konzerva) sterilovaných červených fazolí
300-400g (1 konzerva) sterilované kukuřice
4 čtverečky kvalitní hořké čokolády (90%)

Postup přípravy

1

Ve větším hrnci si na rozpáleném oleji osmahneme slaninu, když pustí tuk, přidáme cibulku a opékáme než zesklovatí.

2

Přidáme maso a opékáme do té doby, než přestane pouštět šťávu. Poté přidáme nakrájenou papriku a za stálého míchání necháme také zesklovatět.

3

Poté do hrnce přijdou všechny sušené bylinky a koření společně s nasekaným česnekem. Kmínu je skutečně 1 a půl polévkové lžíce, není to překlep. Minutu je rozvoníme, poté přidáme protlak a další minutu mícháme a opékáme.

4

Nakonec přidáme rajčata, zalejeme vývarem, přisypeme slité fazole s kukuřicí, dosolíme a dopepříme dle chuti, přivedeme k varu a povaříme 10 minut na mírném plameni.

5

Minutu před koncem přidáme nasekaný čerstvý koriandr a čokoládu. Jakkoliv divná se vám může čokoláda zdát, je nezbytnou součástí tohodle receptu a za žádnou cenu jí nevynechávejte.

A tím je hotovo. Servírujeme s chlebem, rýží nebo třeba bulgurem.

Sdílet recept:

Další recepty