Recepty

Cider kotlety s jablky

Cider kotlety s jablky

Marináda s moštem zajistí, že kotlety budou krásně šťavnaté a plné chuti. A omáčka s jablky je ideální doplněk, který víc než zapadá do podzimu.

Suroviny na marinování

4 vepřové kotlety s kostí (2 cm tlusté)
500 ml vody
50 g soli
4 stroužky česneku
1 lžíce sušené šalvěje (nebo 4 lístky čerstvé)
1 lžíce barevného pepře (kuliček)
500 ml jablečného moštu

Suroviny

3 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
2 jablka
1 lžíce kokosového nebo hnědého cukru
1 malá bílá cibule
1 lžička sušené šalvěje (nebo 2 lístky čerstvé)
2 lžičky Dijonské hořčice
250 ml jablečného moštu
Petrželka na zdobení
Bramborová kaše jako příloha

Postup přípravy

1

V rendlíku si přivedeme k varu vodu se solí, rozdrcenými stroužky česneku, šalvějí a kuličkami pepře.

2

Poté přilejeme mošt a necháme pár minut vychladnout.

3

Marinádu přelejeme přes kotlety tak, aby byly ponořené a dáme do lednice minimálně na hodinu, marinovat.

4

Poté maso důkladně opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. V pánvi si rozpálíme olej se lžící másla, vložíme kotlety a smažíme je 3-4 minuty z každé strany.

5

Dáme si je stranou a do té samé pánve si přidáme zbylé 2 lžíce másla aspolečně s cukrem. Rozmícháme je a přidáme jablka. Ta jsme před tím oloupali, odjadřincovali a nakrájeli na cca 3 mm tenké plátky. Na střední plameni je povaříme 2-3 minuty.

6

Poté přidáme nadrobno nasekanou cibuli a šalvěj, minutu rozvoníme a na závěr už do pánve přijde pouze mošt a hořčice. Rozmícháme, do pánve vrátíme maso a nezapomeneme na šťávu, která určitě odkapala na talíř, prohřejeme a můžeme servírovat.

7

Výborně to chutná samotné nebo třeba s bramborovou kaší.

Sdílet recept:

Další recepty