Recepty

Datlový dortík

Datlový dortík

Zbožňuju slaný karamel. Ať už je ve zmrzlině, na dezertu nebo kdekoliv jinde, nikdy nezklame. S tímhle datlovým dortíkem si náramně rozumí. Kdybychom byli v Británii, řeklo by se tomu sticky puding, neboli lepkavý puding, ale nějak jsem nepochopil koncept tohodle názvu, tak jsem název raději přizpůsobil našim končinám.

Suroviny na korpus

150 g vypeckovaných datlí
150 ml vroucí vody
90 g másla pokojové teploty
120 g hnědého cukru
2 vejce
2 lžíce datlového sirupu
190 g hladké mouky
1,5 lžičky prášku na pečení
1/2 lžičky kuchyňské sody
120 ml plnotučného mléka
Špetka soli

Na slaný karamel

180 g hnědého cukru
65 g másla
250 ml smetany ke šlehání (30 nebo 33%)
1 lžíce datlového sirupu

Postup přípravy

1

Datle nakrájíme na drobné kousky a zalejeme vroucí vodou, zamícháme a dáme stranou.

2

Ve stolním mixéru si dáme vyšlehat máslo. Když je hezky krémové, přidáme cukr a šleháme další cca 2 minuty. Pak přidáme vejce a necháme důkladně spojit, poté mléko a zase spojit.

3

Vypneme mixér a stěrkou vmícháme datlový sirup, prosetou mouku s práškem do pečiva, sodou a špetkou soli. Na závěr vmícháme rozmočené datle i s vodou.

4

Vlijeme do standardní dortové formy vymazané máslem a pečeme na 170 stupňů cca 40 minut až je střed korpusu pevný.

5

Na karamel si dáme do rendlíku cukr s máslem a polovinou smetany. Přivedeme k varu za stálého míchání metličkou. Začnou se tvořit bubliny. Necháme bublat 2-3 minuty za občasného míchání metličkou pouze aby nedošlo k připálení. Sundáme z plamene a vmícháme zbylou smetanu, datlový sirup a lžičku soli.

6

Polovinu karamelu přelejeme přes korpus a zbytek necháme k servírování. Bude se vám zdát tekutý, ale až zchladne, bude krásně hustý a tahavý.

7

Korpus dozdobíme nastrouhanou čokoládou a Fleur de sel nebo třeba i zmrzlinou.

Sdílet recept:

Další recepty