Datle nakrájíme na drobné kousky a zalejeme vroucí vodou, zamícháme a dáme stranou.
Ve stolním mixéru si dáme vyšlehat máslo. Když je hezky krémové, přidáme cukr a šleháme další cca 2 minuty. Pak přidáme vejce a necháme důkladně spojit, poté mléko a zase spojit.
Vypneme mixér a stěrkou vmícháme datlový sirup, prosetou mouku s práškem do pečiva, sodou a špetkou soli. Na závěr vmícháme rozmočené datle i s vodou.
Vlijeme do standardní dortové formy vymazané máslem a pečeme na 170 stupňů cca 40 minut až je střed korpusu pevný.
Na karamel si dáme do rendlíku cukr s máslem a polovinou smetany. Přivedeme k varu za stálého míchání metličkou. Začnou se tvořit bubliny. Necháme bublat 2-3 minuty za občasného míchání metličkou pouze aby nedošlo k připálení. Sundáme z plamene a vmícháme zbylou smetanu, datlový sirup a lžičku soli.
Polovinu karamelu přelejeme přes korpus a zbytek necháme k servírování. Bude se vám zdát tekutý, ale až zchladne, bude krásně hustý a tahavý.
Korpus dozdobíme nastrouhanou čokoládou a Fleur de sel nebo třeba i zmrzlinou.