V teplém mléce si rozmícháme všechen cukr a do směsi rozdrobíme kvasnice. 5 minut necháme vzejít kvásek.
V míse od robota (samozřejmě to jde dělat i ručně) si nachystáme zbytek surovin na těsto a trošku předmícháme a uprostřed si vytvoříme důlek.
Do něj poté vlejeme připravený kvásek a hnětacím hákem (nebo vařečkou a užijte si 10 minut fitka) poté na střední rychlost hněteme 5-7 minut až nám vznikne těsto, které trošku lepí, ale při pokusu o vyndání z mísy se na poslední chvíli odlepí od stěn. Těsto pak necháme pod utěrkou cca 1,5 hodiny kynout.
Vymažeme si pekáč máslem nebo olejem. Pro tvarování buchtiček máme dvě možnosti. Buď si každou vytvarujeme ručně a vyskládáme do pekáče s rozestupy a nebo si uděláme válečky, vyskládáme je vedle sebe d o pekáče a něčím tupým překrájíme do velikosti buchtiček. Necháme dalších 15-20 minut kynout.
Mezitím si rozpustíme máslo, přidáme lžíci rumu na potření a rozehřejeme si troubu na 180°C. Buchtičky potřeme směsí másla a rumu - tohle je velmi důležitý krok, chemie z hlediska vlhkosti a vypaření alkoholu zaručí měkoučké a nadýchané buchtičky - a pečeme 20-25 minut dozlatova.
Krém je skutečně jednoduchý. V míse si smícháme žloutky, cukr, škrob a vanilkový extrakt. V rendlíku si přivedeme mléko k lehkému varu. Pak trošku mléka přidáme do mísy, zamícháme, opakujeme 2x až 3x. Tím temperujeme žloutky, takže z nich nevzniknou míchaná vejce. A pak celý obsah mísy přilejeme do rendlíku a vaříme do zhoustnutí jako puding. Nakonec přidáme rum a máslo, rozmícháme a hotovka.