Recepty

Dukátové buchtičky se žloutkovým krémem

Dukátové buchtičky se žloutkovým krémem

Tohle jídlo prostě miluju. Nicméně rád si dopřeju a místo pudingu si rád udělám poctivý domácí krém.

Suroviny

570 g hladké mouky
250 g teplého mléka
1/2 kostky kvasnic (nebo 1 pytlík instantních)
2 velká vejce pokojové teploty
80 g slunečnicového nebo řepkového oleje
100 g cukru krystal
Špetka soli
1 lžíce rozpuštěného másla a 1 lžíce rumu na potření

Na krém

1 l mléka
200 g cukru krystal
40 g másla
40 g kukuřičného škrobu
4 lžičky vanilkového extraktu
8 žloutků
4 lžíce rumu

Postup přípravy

1

V teplém mléce si rozmícháme všechen cukr a do směsi rozdrobíme kvasnice. 5 minut necháme vzejít kvásek.

V míse od robota (samozřejmě to jde dělat i ručně) si nachystáme zbytek surovin na těsto a trošku předmícháme a uprostřed si vytvoříme důlek.

2

Do něj poté vlejeme připravený kvásek a hnětacím hákem (nebo vařečkou a užijte si 10 minut fitka) poté na střední rychlost hněteme 5-7 minut až nám vznikne těsto, které trošku lepí, ale při pokusu o vyndání z mísy se na poslední chvíli odlepí od stěn. Těsto pak necháme pod utěrkou cca 1,5 hodiny kynout.

3

Vymažeme si pekáč máslem nebo olejem. Pro tvarování buchtiček máme dvě možnosti. Buď si každou vytvarujeme ručně a vyskládáme do pekáče s rozestupy a nebo si uděláme válečky, vyskládáme je vedle sebe d o pekáče a něčím tupým překrájíme do velikosti buchtiček. Necháme dalších 15-20 minut kynout.

4

Mezitím si rozpustíme máslo, přidáme lžíci rumu na potření a rozehřejeme si troubu na 180°C. Buchtičky potřeme směsí másla a rumu - tohle je velmi důležitý krok, chemie z hlediska vlhkosti a vypaření alkoholu zaručí měkoučké a nadýchané buchtičky - a pečeme 20-25 minut dozlatova.

5

Krém je skutečně jednoduchý. V míse si smícháme žloutky, cukr, škrob a vanilkový extrakt. V rendlíku si přivedeme mléko k lehkému varu. Pak trošku mléka přidáme do mísy, zamícháme, opakujeme 2x až 3x. Tím temperujeme žloutky, takže z nich nevzniknou míchaná vejce. A pak celý obsah mísy přilejeme do rendlíku a vaříme do zhoustnutí jako puding. Nakonec přidáme rum a máslo, rozmícháme a hotovka.

Sdílet recept:

Další recepty