Recepty

Dýňové krémové rizoto

Dýňové krémové rizoto

Mám moc rád dýňovou sezónu. Dýně se dá použít na milion způsobů a tento určitě patří k těm méně klasickým. Jako bonus je to vhodné pro vegany.

Suroviny

60-65 g šalotky nakrájené najemno
1 hrnek (250 ml) rýže Arborio (nebo podobné krátkozrnné rýže s vysokým obsahem škrobu)
250 ml suchého bílého vína
250 g pyré z máslové dýně
400 ml kokosového mléka (plechovka)
Čerstvý tymián ze 3 snítek
0,2 g šafránu
Olivový olej, sůl, pepř

Postup přípravy

1

Pro přípravu pyré si rozkrojíme máslovou dýni podélně napůl, vydlabem semínka (je jich jen trocha), dáme dužinou dolů do pekáče a pečeme 1 hodinu v troubě na 190°C přikryté alobalem. Po upečení by měla jít dužina lžící bez námahy vydlabat do mísy. Vidličkou ještě trochu rozmačkáme.

2

V hrnci si rozpálíme olej, přidáme šalotku a k ní suchou rýži a tymián. Opékáme na mírném plameni za stálého míchání než začne rýže zhlehka hnědnout. Zalejeme vínem a necháme půl minuty vyvařit - stále mícháme. V dalších krocích pořád a pořád mícháme.

3

Vlejeme 1/4 kokosového mléka, přidáme šafrán (prodává se standardně v 1 g balení, takže odhadem odeberte pětinu; pokud nemáte, můžete vynechat). Až se mléko krásně vstřebá, přilejeme další čtvrtinu a přidáme dýňové pyré. Krok s mlékem opakujeme do spotřebování všeho mléka.

4

Celkový čas vaření u Arborio rýže se pohybuje mezi 18 a 20 minutami. Jádro rýže by mělo zůstat na zkus pevné, ale nikoliv syrové. Osolíme a opepříme dle chuti a hotofka. Pokud se vám bude zdát rizoto přiliš husté, lze ho dodatečně doředit kokosovým mlékem, vodou, popřípadě lze použít i zbylé pyré.

Sdílet recept:

Další recepty