Fazole si slejeme přes síto a propláchneme vodou. Hotovo je, když se přestane dělat pěna. Necháme odkapat.
Ve větším hrnci si rozpálíme olivový olej. Přidáme nahrubo nasekanou cibuli a na malé kostky nakrájený celer. Opékáme než cibule zesklovatí.
Pak přidáme rozmarýn, tymián a nasekaný česnek. Minutu rozvoníme, podlijeme vývarem a přidáme fazole. 10 minut vaříme, celer změkne.
Tyčovým mixérem rozmixujeme do jemna, dosolíme a dopepříme dle chuti. Pokud si chceme polévku ještě trochu ozvláštnit, přidáme lžíci mandlového másla a jablečného octu a zamixujeme do polévky. Potom bude polévka trošičku připomínat chutí kulajdu.
Servírujeme lehce posypanou pepřem a petrželkou a zakápnutou olivovým olejem.