Recepty

Fazolová polévka

Fazolová polévka

Tahle výborná a jednoduchá polévka stojí za vyzkoušení. Nejenom na podzim preferuji krémové polévky před těmi typu vývar. Jemná textura plná chutí v každém soustu.

Suroviny

2 plechovky bílých fazolí
400 g kořenového celeru
2 velké bílé cibule
3 lžičky sušeného rozmarýnu
2 lžičky čerstvého tymiánu (cca 5 snítek)
6 stroužků česneku
2 litry zeleninového vývaru
Sůl, pepř, olivový olej
1 lžíce mandlového másla (volitelně)
1 lžíce jablečného octa
Petrželka na zdobení

Postup přípravy

1

Fazole si slejeme přes síto a propláchneme vodou. Hotovo je, když se přestane dělat pěna. Necháme odkapat.

2

Ve větším hrnci si rozpálíme olivový olej. Přidáme nahrubo nasekanou cibuli a na malé kostky nakrájený celer. Opékáme než cibule zesklovatí.

3

Pak přidáme rozmarýn, tymián a nasekaný česnek. Minutu rozvoníme, podlijeme vývarem a přidáme fazole. 10 minut vaříme, celer změkne.

4

Tyčovým mixérem rozmixujeme do jemna, dosolíme a dopepříme dle chuti. Pokud si chceme polévku ještě trochu ozvláštnit, přidáme lžíci mandlového másla a jablečného octu a zamixujeme do polévky. Potom bude polévka trošičku připomínat chutí kulajdu.

5

Servírujeme lehce posypanou pepřem a petrželkou a zakápnutou olivovým olejem.

Sdílet recept:

Další recepty