Recepty

Kari s cizrnou a pečenou dýní

Kari s cizrnou a pečenou dýní

Výborná záležitost. U nás doma zmizelo během pár minut. A opět se mi povedlo zachovat to celé veganské i když nejsem vegan. Pečená dýně dodává krásnou hloubku chuti.

Suroviny

400 g máslové dýně (oloupané a bez semínek)
Olivový olej
1 střední cibule
4 stroužky prolisovaného česneku
1 lžička strouhaného zázvoru
1 lžíce kari koření
1 lžička Garam masala koření
1/2 lžičky mletého kmínu
1/2 lžičky celého kmínu
1/2 lžičky pálivé papriky nebo chilli
1 plechovka (400 g) sekaných rajčat
1 plechovka cizrny (220 g bez nálevu)
1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
200 ml zeleninového vývaru
1/2 lžíce Kasoori methi (volitelné) (také známé jako Pískavice nebo Řecké seno)
Sůl
Koriandr a rýže na servírování

Postup přípravy

1

Máslovou dýni si nakrájíme na kostičky cca 1x1 cm, vyskládáme na plech, štědře zakápneme olejem a osolíme a dáme péct na 200°C na 40 minut.

2

Ve větším hrnci si rozpálíme olej, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme česnek a zázvor a minutu opékáme za stálého míchání.

3

Přidáme všechno koření a rozvoníme dalších cca 30 sekund. Pokud je směs v tomto kroku moc suchá, přidáme olej, abychom koření nespálili.

4

Přidáme rajčata, kokosové mléko a vývar a povaříme 10 minut.

5

Poté tyčovým mixérem rozmixujeme do jemné omáčky. Tento krok můžeme přeskočit, ale doporučuju rozmixovat.

6

Přidáme scezenou cizrnu a pečenou dýni, Povaříme, aby se cizrna prohřála. Pokud doma máme, můžeme přidat Kasoori methi, ale není to nutné. Je to úžasné koření, které každou podobnou omáčku aromaticky i chuťově povýší na Indii. Seženete na eshopech s asijskými potravinami, stojí to cca 50 - 80 korun.

7

Nakonec dle chuti dosolíme a tím máme hotovo. Servírujeme s basmati rýží posypané čerstvým koriandrem.

Sdílet recept:

Další recepty