Recepty

Králík Frank

Králík Frank

Recept se jmenuje Frank, kvůli tomu, že před asi 15 lety dostala moje máma tenhle recept od známé, která ho dostala od Němce jménem Frank. Nikdo nezná originální název, takže tomu zůstal Frank. Nicméně šíleně dobrá záležitost. Já miluju rozmačkat si brambory na talíři a pěkně nechat nasáknout omáčkou.

Suroviny

1 naporcovaný králík (cca 1,6 kg bez hlavy a přední části torza)
2 velké bílé cibule
300 ml vody
100 ml slunečnicového oleje
5 stroužků prolisovaného česneku
1 kostka hovězího bujónu
3 lžíce kečupu
1 lžička pepře
1 lžička sladké papriky
1 lžička uzené papriky
1/2 lžičky chilli
Sůl

Postup přípravy

1

V první řadě bych rád probral králíka. Udělejte si laskavost a sežeňte si domácího. Králíci z obchodu kvůli způsobu chovu často až zapáchají (skoro rybinou) a hlavně jsou příliš malí. Kdybych ochutnal jen toho z obchodu, upřímně by mi to nechutnalo. Domácí je úplně něco jiného.

2

Nejdříve si připravíme marinádu. Na tu si do rendlíku smícháme vše kromě cibule a králíka. Bujón rozdrolíme mezi prsty, lépe se rozpustí. Přivedeme k mírnému varu a cca 10 minut povaříme, občas zamícháme. Dáme stranou a necháme vychladnout do pokojové teploty.

3

Mezitím si nakrájíme cibuli na půlkulaté plátky. Ty vyskládáme po celém dně menšího pekáčku, který pojme rozporcovaného králíka akorát. Rozporcovaný králík by měl znamenat 2 stehna, 2 nohy a 2 nebo 3 kusy hřbetu.

4

Na cibuli vyskládáme maso a osolíme. Poté zalejeme vychladlou marinádou, zakryjeme potravinářskou fólií a v lednici necháme minimálně 2 hodiny, ideálně do druhého dne marinovat.

5

Poté pečeme zakryté alobalem na 180°C 1,5 hodiny a na závěr 30 minut na 200°C nezakryté.

Nejlepší přílohou jsou vařené brambory.

Sdílet recept:

Další recepty