Recepty

Kuřecí koule s bramborovou kaší

Kuřecí koule s bramborovou kaší

Občas i to kuře už může být nuda. Tenhle receptík dá kuřecímu masu novou fasádu, kterou určitě často nevídáme. Navíc je to skvělý způsob, jak v jednom kousnutí mít spoustu chutí.

Suroviny

900 g mletého kuřecího (můžete si namlít sami prsa, ale dne suž se běžně prodává mleté rovnou)
1 hrnek (250 ml) strouhanky nebo panka
30 g strouhaného čedaru
1 vejce
2 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného nebo čerstvého česneku
1 lžička soli
1 lžička provensálských bylinek
1 lžička sladké papriky
Hrst nasekané hladkolisté petržele
Olej na potření

Na kaši

700 g brambor
30 g másla
100–120 ml teplého mléka
Špetka soli

Postup přípravy

1

V míse si smícháme všechny suroviny na koule. Důkladně propracujeme. Směs bude trochu lepivá, toho se nelekáme, protože díky tomu nám vzniknou po upečení koule, které nebudou vysušené. S vychlazeným masem se pracuje lépe.

2

Předehřejeme si troubu na 200 °C a začneme tvarovat koule velikosti golfového míčku. Pokládáme na pekáč vyložený pečícím papírem, potřeme nebo posprejujeme trochou oleje a pečeme 20-25 minut pěkně dozlatova.

3

Na kaší si oloupeme brambory, ve studené vodě dáme vařit s trochou soli. Po uvaření scedíme, přidáme máslo a polovinu mléka a šťouchadlem tvoříme kaši. Postupně přidáváme mléko dle potřeby než nám vznikne konzistence, kterou máme rádi. Já mám rád když malé kousky zbydou. Dosolíme dle chuti a máme hotovo.

4

Koule podáváme položené na kaši, přelité rozpuštěným máslem a posypané petrželkou. Zavařená okurka a hořčice jsou skvělé kondimenty.

Sdílet recept:

Další recepty