Z květáku odřežeme hlavičky. Snažíme se odřezat co nejvíce košťálu. Cca 10 minut vaříme ve vodě, pěkně do měkka. Poté scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se s ním dalo hned pracovat.
Šťouchadlem na brambory rozmačkáme na jemnou konzistenci, která strukturou připomíná rýži.
Rozmačkaný květák si dáme do utěrky a vymačkáme z něho co nejvíce vody.
Poté do květáku přidáme rozšlehané vajíčko, najemno nastrouhaný čedar a goudu, sušený česnek, sušenou cibuli, oregano a sůl. Důkladně promícháme.
Poté ze směsi tvarujeme nugety. Musíme pořádně mačkat, směs se může zdát trošku sypká, proto s ní zacházejte opatrně. Při smažení se rozpustí sýr a vše krásně spojí.
Na rozpáleném slunečnicovém oleji v pánvi poté smažíme cca 3 minuty z každé strany, krásně do hněda. Můžete také péct 17 minut na 200 stupňů a otočit v polovině nebo v horkovzdušné fritéze na 180 stupňů na 12 minut.
Skvělý topping je sriracha nebo třeba majonéza se srirachou.