Recepty

Květákovo sýrové nugety

Květákovo sýrové nugety

Smažený květák je klasika. Ale občas i ta začne nudit a je potřeba to trochu ozvláštnit. A nevím jak vy, ale za mě se sýrem je všechno lepší.

Suroviny

1 květák (cca 750 g hlaviček)
1 velké vejce
50 g najemno strouhaného čedaru
50 g najemno strouhané goudy
25 g strouhanky
1 lžička sušeného česneku
1 lžička sušené cibule
1 lžička oregana
1 lžička soli
Slunečnicový olej

Postup přípravy

1

Z květáku odřežeme hlavičky. Snažíme se odřezat co nejvíce košťálu. Cca 10 minut vaříme ve vodě, pěkně do měkka. Poté scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se s ním dalo hned pracovat.

2

Šťouchadlem na brambory rozmačkáme na jemnou konzistenci, která strukturou připomíná rýži.

3

Rozmačkaný květák si dáme do utěrky a vymačkáme z něho co nejvíce vody.

4

Poté do květáku přidáme rozšlehané vajíčko, najemno nastrouhaný čedar a goudu, sušený česnek, sušenou cibuli, oregano a sůl. Důkladně promícháme.

5

Poté ze směsi tvarujeme nugety. Musíme pořádně mačkat, směs se může zdát trošku sypká, proto s ní zacházejte opatrně. Při smažení se rozpustí sýr a vše krásně spojí.

6

Na rozpáleném slunečnicovém oleji v pánvi poté smažíme cca 3 minuty z každé strany, krásně do hněda. Můžete také péct 17 minut na 200 stupňů a otočit v polovině nebo v horkovzdušné fritéze na 180 stupňů na 12 minut.

7

Skvělý topping je sriracha nebo třeba majonéza se srirachou.

Sdílet recept:

Další recepty