Recepty

Květákový krém

Květákový krém

Polévky jsou něco, bez čeho si neumím představit podzim a zimu. Nicméně klasické vývary mě =plně nebaví, preferuji něco vydatnějšího. A zeleninové krémy tuhle podmínku zaručeně splňují.

Suroviny

1 střední žlutá cibule
1 hlávka květáku (cca 580 g odkrájených růžiček)
100 g červené čočky
2 stonky řapíkatého celeru
3 celé stroužky česneku
1 litr zeleninového vývaru
400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
3 lžičky lahůdkového droždí (volitelné)
Sůl, pepř, olivový olej

Postup přípravy

1

Nahrubo pokrájenou cibuli si zesklovatíme v hrnci na olivovém oleji. Když začne hnědnout, přidáme celé stroužky česneku a necháme je cca 30 sekund rozvonět.

2

Pak přidáme květák a pokrájený celer a minutku opékáme za stálého míchání. Zalejeme vývarem a kokosovým mlékem, přidáme čočku, droždí a trošku osolíme a opepříme.

3

Stáhneme plamen a necháme probublávat cca 15 minut. Cílem je rozvařit čočku na kaši.

4

Když je čočka rozvařená, sundáme z plamene a tyčovým mixérem rozmixujeme velmi velmi důkladně na co nejjemnější krém. Horkou vodou si můžeme doladit hustotu. Dosolíme a dopepříme dle chuti.

5

Servírujeme vyskládáním řepy na talíř do půlkruhu, salátek z rukoly doprostřed. Řepu ještě dle chuti osolíme a opepříme a posypeme rozdrobeným balkanským sýrem. Celý talíř zlehka zakápneme olivovým olejem.

Sdílet recept:

Další recepty