Recepty

Makovec se sušenými švestkami a citronovou polevou

Makovec se sušenými švestkami a citronovou polevou

Jsem milovníkem máku a věřím, že nejsem sám. A pokud jste i vy, tak si tenhle recept zamilujete.

Suroviny

200 g hladké mouky
40 g makového proteinu (nebo 40 g hladké mouky)
200 g cukru krupice
100 ml makového oleje (nebo slunečnicového)
2 pytlíky kypřícího prášku
200 g mletého máku
1 lžička kardamomu
2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru
3 vejce
400 ml mléka
150 g sušených švestek

Na polevu

120 g cukru moučka
3 lžíce citronové šťávy
Kůra z poloviny citronu

Postup přípravy

1

V míse si smícháme všechny suché suroviny a zázvor, uprostřed vytvoříme důlek a přilejeme mléko, olej a přidáme vejce. Vše důkladně promícháme a přidáme lehce pokrájené sušené švestky. Opět promícháme a vylejeme do vymazaného a polohrubou moukou vysypaného pekáče. Recept je dělaný na pořádný klasický pekáč, ten hlubší.

2

Pečeme na 180°C 25-30 minut. Špejli ze středu pekáče musíme vytáhnout čistou.

3

Necháme vychladnout a poté rovnoměrně potřeme polevou, kterou jsme si udělali smícháním cukru, citronové šťávy a kůry. Kůra není nutná, ale je to hezčí.

Sdílet recept:

Další recepty