Recepty

Napůlšpaldové buchty s makovo-povidlovou náplní

Napůlšpaldové buchty s makovo-povidlovou náplní

Mák a povidla. Nejlepší kombo. V buchtách od maminky vždy boj, kdo bude mít mák a kdo bude mít povidla. Takže spojit je dohromady je jasná volba.

Suroviny

1 pytlík sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)
230 ml vlažného mléka
50 g cukru krupice
350 g pšeničné hladké mouky
150 g špaldové celozrnné mouky
Špetka soli
1 lžička mletého kardamomu
2 lžičky vanilkového extraktu
60 g slunečnicového oleje
1 žloutek
Olej na pomazávání

Na náplň

200 g mletého máku
240 ml mléka
4 vrchovaté lžíce švestkových povidel
3 lžíce cukru moučka
4 lžíce brandy nebo rumu
1 lžička mletého kardamomu
1/2 lžičky skořice

Postup přípravy

1

Do vlažného mléka si dáme třetinu cukru a důkladně zamícháme. Přidáme kvasnice, lehce promícháme a necháme cca 10 minut vykvést.

2

Do velké mísy nebo mísy od robota si prosejeme obě mouky a přidáme ostatní suché suroviny. Metličkou promícháme a ve středu uděláme rukou důlek.

3

Do důlku dáme vejce, vanilkový extrakt, olej a mléko s kvasnicemi. Stěrkou vše lehce promícháme.

4

V robotu nebo ručně hněteme cca 5 minut. Ručně spíše déle, až 8 minut.

5

Z těsta vytvarujeme kouli, kterou lehce pomažeme olejem, vrátíme do mísy a zakryté utěrkou necháme hodinu kynout na teplém místě.

6

Na naplň si dáme do rendlíku všechny suroviny kromě povidel a přivedeme je za stálého míchání k varu. Minutku povaříme a poté již mimo plotýnku vmícháme povidla a necháme chladnout.

7

Vykynuté těsto si rozválíme na obdélník a rozkrájíme na 12 stejně velkých čtverců.

8

Do středu každého čtverce dáme 2 kávové lžičky náplně a spojením okrajů těsta vytvarujeme buchty, které pokládáme do pekáče vymazaného olejem nebo máslem s 1 cm rozestupem.

Ideální velikost je takový ten klasický dvoudílný pekáč s uchama.

9

Buchty v pekáči necháme dalších 15 minut kynout. Každou buchtu pomažeme mlékem a pečeme na 190 stupňů 20-25 minut. Po upečení necháme vychladnout.

Sdílet recept:

Další recepty