Do vlažného mléka si dáme třetinu cukru a důkladně zamícháme. Přidáme kvasnice, lehce promícháme a necháme cca 10 minut vykvést.
Do velké mísy nebo mísy od robota si prosejeme obě mouky a přidáme ostatní suché suroviny. Metličkou promícháme a ve středu uděláme rukou důlek.
Do důlku dáme vejce, vanilkový extrakt, olej a mléko s kvasnicemi. Stěrkou vše lehce promícháme.
V robotu nebo ručně hněteme cca 5 minut. Ručně spíše déle, až 8 minut.
Z těsta vytvarujeme kouli, kterou lehce pomažeme olejem, vrátíme do mísy a zakryté utěrkou necháme hodinu kynout na teplém místě.
Na naplň si dáme do rendlíku všechny suroviny kromě povidel a přivedeme je za stálého míchání k varu. Minutku povaříme a poté již mimo plotýnku vmícháme povidla a necháme chladnout.
Vykynuté těsto si rozválíme na obdélník a rozkrájíme na 12 stejně velkých čtverců.
Do středu každého čtverce dáme 2 kávové lžičky náplně a spojením okrajů těsta vytvarujeme buchty, které pokládáme do pekáče vymazaného olejem nebo máslem s 1 cm rozestupem.
Ideální velikost je takový ten klasický dvoudílný pekáč s uchama.
Buchty v pekáči necháme dalších 15 minut kynout. Každou buchtu pomažeme mlékem a pečeme na 190 stupňů 20-25 minut. Po upečení necháme vychladnout.