Recepty

Pečený patizon v kořeněném trojobalu s aioli

Pečený patizon v kořeněném trojobalu s aioli

Tahle zelenina se moc často nevidí a přitom je to naprosto výborná záležitost. Po upečení se v puse rozpouští jak máslo. Pro slovenské kolegy - ano, vím, že u vás se to píše patyzon, ale u nás s měkkým.

Suroviny

1 patizon (cca 500-600 g)
60 g strouhanky
40 g čedaru strouhaného najemno
50 g hladké mouky
2 lžičky sladké papriky
1 lžička sušené cibule
1 vejce
3 lžíce mléka
1 prolisovaný stroužek česneku
1 lžička soli
Olej

Na aioli

2 lžíce majonézy
1 lžíce kečupu
1 velmi malá nakládaná okurka
1 stroužek prolisovaného česneku

Postup přípravy

1

Patizon si rozkrojíme v polovině, zbavíme semínek, nakrájíme na cca 1,5 cm tlusté plátky (vzhledem k tvaru spíš hranolky), rozložíme na plech, posypeme solí a necháme 10 minut vypotit.

2

V mezičase si připravíme 3 misky na obalování. V jedné smícháme mouku s paprikou, cibulí a solí. V druhé si rozmícháme vejce s mlékem a prolisovaným česnekem a ve třetí smícháme strouhanku s cheddarem.

3

Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Vypocený patizon osušíme a obalujeme v trojobalu. Pokládáme na plech s pečícím papírem, který jsme lehce potřeli olejem (olej ve spreji je ideální). Patizon pak ještě trochu potřeme olejem a pečeme 30-35 minut, pekně dozlatova a do křupava.

4

Na aioli si smícháme majonézu, kečup, česnek a nasekanou okurku.

Sdílet recept:

Další recepty