Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Řepu si důkladně omyjeme a osušíme. Umístíme ji na alobal, zakápneme bohatě olivovým olejem, osolíme bohatě hrubou solí. Po stranách řepy rozmístíme rozmáčknuté stroužky česneku (neloupat) a snítky libečku. Libeček můžete nahradit čerstvým rozmarýnem, tymiánem nebo třeba saturejkou.
Zabalíme alobal a dáme péct na cca hodinu. Pokud se bojíte protržení alobalu, klidně dejte 2 vrstvy. Řepa je hotová, když do ní (skrze alobal klidně) zajede nůž nebo špejle bez odporu.
Po upečení necháme cca hodinku vychladnout a poté oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Pokud máte mandolínu, tak jí určitě zaměstnejte, na tento úkol je skvělá. A v době covidové má spousta z vás doma gumové rukavice, ty také použijte, ušetříte si tím spoustu mytí rukou.
Bokem si v míse lehoučce promasírujeme rukolu s troškou oleje, celými lístky bazalky a solí.
Servírujeme vyskládáním řepy na talíř do půlkruhu, salátek z rukoly doprostřed. Řepu ještě dle chuti osolíme a opepříme a posypeme rozdrobeným balkanským sýrem. Celý talíř zlehka zakápneme olivovým olejem.