Recepty

Špagety s masovými koulemi

Špagety s masovými koulemi

Opět něco, co se u nás tak často nevídá. Masové koule se špagetami jsou spíše Americký výmysl. Nicméně je to určitě jedna z těch lepších věcí, které za velkou louží vymysleli.

Suroviny

900 g mletého masa (hověží+vepřové)
1 hrnek (250 ml) strouhanky nebo panka
60 g strouhaného sýra (čedar+gouda)
1 vejce
2 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného nebo čerstvého česneku
1 lžička soli
1 lžička provensálských bylinek
1 lžička uzené papriky
Hrst nasekané hladkolisté petržele
Olej na smažení
+ Špagety a strouhaný sýr na servírování

Na omáčku

1 velká bílá cibule
100 g slaniny na kostičky
2 stroužky prolisovaného česneku
700 ml rajčatové pasaty (omáčka bez kousků rajčat)
1 lžíce rajčatového protlaku
Hrst nasekané hladkolisté petržele

Postup přípravy

1

Ve vetší míse si smícháme všechny suroviny na masové koule. Důkladně prohněteme, ruce fungují nejlépe.

2

Poté ze směsi vytvarujeme cca 20 koulí přibližně velikosti golfového míčku. Se směsí se nejlépe pracuje, když je studená. Odkládáme si je například na pekáč.

3

Na velké pánvi (průměr 28 cm minimum) si rozpálíme olej a všechny koule osmahneme do hněda ze všech stran. Nemusí být uvařené vevnitř, to nás teprve čeká. Opečené koule si dáme bokem.

4

V té samé pánvi si zesklovatíme nahrubo pokrájenou cibuli společně se slaninou, poté přidáme česnek a protlak a za stálého míchání opékáme cca minutu. Poté přidáme pasatu a petržel.

5

Vložíme masové koule, přivedeme k mírnému varu a 10-15 minut vaříme pod pokličkou. Maso se krásně prodělá.

6

Uvaříme si špagety. Servírujeme trochu omáčky na talíř, na ní špagety, pak koule a zase omáčku a pak posypeme strouhaným sýrem a nasekanou petrželkou. Sýr záleží na chuti, za mě padla volba na čedar s goudou, ale můžete použít i parmezán, který já osobně nepapám.

Sdílet recept:

Další recepty