Ve vetší míse si smícháme všechny suroviny na masové koule. Důkladně prohněteme, ruce fungují nejlépe.
Poté ze směsi vytvarujeme cca 20 koulí přibližně velikosti golfového míčku. Se směsí se nejlépe pracuje, když je studená. Odkládáme si je například na pekáč.
Na velké pánvi (průměr 28 cm minimum) si rozpálíme olej a všechny koule osmahneme do hněda ze všech stran. Nemusí být uvařené vevnitř, to nás teprve čeká. Opečené koule si dáme bokem.
V té samé pánvi si zesklovatíme nahrubo pokrájenou cibuli společně se slaninou, poté přidáme česnek a protlak a za stálého míchání opékáme cca minutu. Poté přidáme pasatu a petržel.
Vložíme masové koule, přivedeme k mírnému varu a 10-15 minut vaříme pod pokličkou. Maso se krásně prodělá.
Uvaříme si špagety. Servírujeme trochu omáčky na talíř, na ní špagety, pak koule a zase omáčku a pak posypeme strouhaným sýrem a nasekanou petrželkou. Sýr záleží na chuti, za mě padla volba na čedar s goudou, ale můžete použít i parmezán, který já osobně nepapám.