Recepty

Telecí řízek v panku

Telecí řízek v panku

Možná bych si i troufnul nazvat to vídeňským řízkem, ale nechci dráždit tím, že se od pravého liším v malém detailu někde. Každopádně dobrůtka, měkký uvnitř, křupavý venku. A musím přiznat, že arašídovej olej na smažení je top. Vůbec se nepřepaluje.

Suroviny

4 plátky telecí kýty (600 g celkem)
2 vejce
4 lžíce světlého piva
Hladká mouka
200 g panka (normální strouhanka je taky OK)
250 ml arašídového oleje
Sůl, pepř
Brambory, máslo, pažitka, citrón

Postup přípravy

1

Plátky masa si odblaníme. Kýta mívá blanky po obvodu. Na několika místech si po celém obvodu maso nařízneme, aby se nám při smažení nezkroutilo. Nasolíme a napepříme a přikryté potravinářskou fólií rozklepeme paličkou na tloušťku 4-5 mm.

2

Na obalování si připravíme panko, hladkou mouku a vejce smíchaná s pivem. Maso obalujeme nejprve v mouce, poté ve vaječné směsi a poté v panku. Panko je japonská verze strouhanky s většími kousky a mnohem křupavějším výsledkem. Ve večerkách a větších marketech běžně k sehnání. Obyč ale postačí.

3

Na pánvi ideálně o průměru 24 cm si rozpálíme arašídový olej tak, aby se mihotal povrch. Hodíme tam drobek panka abychom věděli, že je připraven. Arašídový olej je super v tom, že se nepřepaluje a nečadí.

4

Řízky smažíme jeden po druhém cca 3 minuty na každé straně pěkně do zlatova a do křupava na středním plameni.

5

Podáváme s vařenými bramborami smíchanými s trochou másla a pažitky. Měsíček citrónu na pokapání a hotovka.

Sdílet recept:

Další recepty