V míse si meltičkou vyšleháme žloutky s cukrem do svěltého krému, který pak 5-6 minut prohřejeme na vodní lázni za stálého míchání. Vajíčka projdou díky tomuto kroku pasterizací, takže je pak 100% bezpečné je jíst. Tento krém si dáme vychladit.
V mezičase si připravíme kávu do nádoby, do které se pohodlně vejde cukrářský piškot. Přimícháme rum.
Když je vychlazený vajíčkový krém i káva, tak si v druhé míse si vyšleháme smetanu krásně do tuha. Vychlazený vajíčkový krém si smícháme s mascarpone a zrníčky vanilkového lusku. Zrníčka z lusku získáme jeho podélným naříznutím a vyškrábnutím hranou nože.
Do směsi poté na 2x až 3x opatrně přimícháme šlehačku.
Přichystáme si vhodně velkou formu. Vhodnou velikost zjistíme tak, že si do ní vyskládáme piškoty nasucho. Chceme 2 vrsty, tedy polovina piškotů na jendu vrstvu.
Piškoty poté lehce namáčíme do kávy s rumem a vyskládáme z nich jednu vrstvu na dno nádoby. Namáčíme opravdu jen lehce, nechceme je promočit. Na ně rovnoměrně rozmažeme polovinu krému a poté proces opakujeme.
Vše pak necháme pořádně vychladit, ideálně do druhého dne. Trpělivost se vyplácí. Kdyby nám to špatně tuhlo, zkusíme ubrat teplotu na lednici. 2-3 stupně jsou ideální rozmezí pro tuhnutí.
Před servírováním posypeme přes sítko holandským kakaem.