Recepty

Toast s tuňákem v sezamové krustě

Toast s tuňákem v sezamové krustě

Baví mě bořit mýty o tom, že grilování je pouze otázka léta. V době elektrických grilů je grilování celoroční záležitost. Samozřejmě, že to jde udělat i na pánvi, ale mě teda vyhovuje, že za mě spotřebič pohlídá teplotu i čas a všechno bude uvařené tak, jak má být.

Suroviny

2 tuňákové steaky
Rukola
1 avokádo
1/2 hrnku mixu sezamových semínek
Pórek
Chleba
Olivový olej

Na omáčku

1-2 lžíce sezamového oleje
1/4 hrnku sójové omáčky
1 stroužek prolisovaného česneku
1/2 lžičky strouhaného zázvoru
Menší hrst nasekaného koriandru
1 lžička mixu sezamových semínek

Postup přípravy

1

Nejdříve si nachystáme omáčku. Jednoduše smícháme všechny suroviny na omáčku a dáme bokem, budeme používat úplně na závěr.

2

Poté si do mísy nasypeme mix sezamových semínek (tzn. černý a bílý sezam) a každý steak důkladně obalíme z obou stran a nezapomeneme na boky.

3

Připravíme si také 2 větší plátky nějakého dobrého chleba.

4

Poté si nastartujeme elektrický grill na 180°C. Trošku zacákneme olivovým olejem, na plochu položíme obalené steaky a oba plátky chleba. Zavřeme víko, ale nepřitlačujeme, a grilujeme přesně 3 minuty.

5

Hned po vyjmutí z grilu si tuňáka nakrájíme na tenčí plátky. Růžový, až syrový prostředek masa je u tuňáka nejenom v pořádku, ale dokonce žádoucí.

6

Potom už můžeme poskládat toast. Na chlebu uděláme postýlku z rukoly, posypeme na tenko nakrájeným pórkem, na to přijde na tenké plátky nakrájená polovina avokáda, to posypeme sezamovými semínky a nakonec korunujeme plátky tuňáka.

7

A na úplný závěr těsně před konzumací dle chuti pokapeme omáčkou. Ta je důvodem, proč až doteď nikde v receptu nebyla sůl.

Sdílet recept:

Další recepty