Recepty

Tvarohové knedlíky s jahodami

Tvarohové knedlíky s jahodami

Zdravější verze oblíbené české klasiky bez přidaných cukrů. Takovéhle mlsání bez výčitek si dá líbit snad každý.

Suroviny

250 g měkkého tvarohu (bloček, ne vanička)
120 g pšeničné krupičky
1 menší vejce
špetka soli
hrst větších čerstvých jahod
350 g mražených jahod
25 g čekankového sirupu (nebo jiného tekutého sladidla)
30 ml vody
1 lžička kukuřičného škrobu
zakysaná smetana
lyofilizované jahody (volitelné)

Postup přípravy

1

V míse zpracujte důkladně rukama tvaroh s krupičkou, vejcem a špetkou soli. Vznikne nám lehce lepkavé těsto, které necháme odležet minimálně půl hodiny, aby si krupička natáhla vlhkost a těsto zvláčnělo.

2

Na omáčku si do rendlíku dáme mražené jahody s čekankovým sirupem a vodou a na velmi mírném plameni vaříme tak dlouho, než je z jahod úplná kaše. 

3

Tuto kaši přecedíme přes jemné síto. Šťávu pak vrátíme do rendlíku a vmícháme 1 lžičku škrobu rozmíchanou ve dvou lžících vody. Tento poměr je na cca 200 ml šťávy. Chceme zvýšit viskozitu nechceme vyrobit puding. Povaříme cca minutu až 2, jen lehce zhoustne.

4

Z odleželého těsta tvoříme 6 kuliček. Každou kuličku si v dlani rozmáčkneme do tvaru kruhu. Do středu dáme jednu velkou nebo 2 malé jahody (s 1 se pracuje lépe) a přiklopením hran těsta vytvoříme kouli. Mezi dlaněmi poté vyhladíme a doladíme krouživým pohybem tvar.

5

Vaříme ve vroucí vodě než vyplavou na hladinu, poté ještě minutu, vyndáme, necháme okapat a hotovo.

6

Servírujeme se zakysanou smetanou na dně, přelité jahodovou omáčkou a posypané tvarohem a když jsme nóbl tak prachem z lyofilizovaných jahod. Ozdobíme lístky máty.

Výživové údaje v 1 porci

  • Energie 555 kcal / 2322 kJ
  • Bílkoviny 34 g
  • Tuky 11 g
  • Sacharidy 72 g
  • z toho cukry 17 g
Sdílet recept:

Další recepty