Recepty

Tvarohovo makový závin

Tvarohovo makový závin

Trochu netradiční způsob jak udělat makový závin bez otravného vaření máku, které občas skončí nezdarem. Výsledkem je krásně vlhký závin, který zmizí raz dva.

Suroviny

250 g tvarohu (vanička)
200 g bílého jogurtu
150 g mletého máku
40 g kokosové mouky
50-60 g cukru krupice
2 lžíce švestkových povidel
1 lžička skořice
1 vejce
2 listová těsta

Postup přípravy

1

V míse si smícháme tvaroh, jogurt, mák, kokosovou mouku, cukr (váhu dle toho jak máme sladký jazýček), povidla a skořici. Necháme cca 15 minut odpočinout, aby si mák natáhnul vlhkost.

2

Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů.

3

Rozložíme si těsto a rovnoměrně potřeme polovinou nachystané směsi. Po všech okrajích necháváme cca 2 cm volno, abychom měli místo na přehyb.

4

Přehneme kratší boky. Poté na 3x přeložíme podélně. Respektive zarolujeme. Po celé délce spoje pomačkáme vidličkou a celý závin potřeme rozšlehaným vajíčkem.

5

Pečeme cca 30-35 minut.

Nejlepší je papat až tak za hodinu, listové těsto se potom méně drolí.

Sdílet recept:

Další recepty