Recepty

Vaječný likér

Vaječný likér

Kdo si jednou udělá vaječňák doma, pravděpodobně už nikdy nebude chtít koupený. Nepochybuji, že se můj recept liší od mnohých dalších, ale to je dobře. Přece tu nejsme od toho, abychom kopírovali jeden druhého.

Suroviny

2 plechovky Salka
500 ml plnotučného mléka
250 g moučkového cukru
8 žloutků
1 vanilkový lusk
Špetka muškátového oříšku
500 ml rumu nebo brandy

Postup přípravy

1

Nachystáme si vodní lázeň. Všechny suroviny kromě rumu si dáme do mísy, která pasuje na hrnec s vodou.

2

Vanilkový lusk si podélně rozřízneme, semínka vyškrábneme do mísy s ostatními surovinami a vložíme i prázdný lusk.

3

Na vodní lázni za stálého míchání metličkou vaříme 12-15 minut. Směs začne houstnout, ale rozhodně nechceme vyrobit puding.

4

Necháme 5 minut chladnout a poté za stálého míchání metličkou přiléváme rum.
Výsledná konzistence se může lišit, takže přiléváme pomalu a když je řidší, přestaneme, a když je hustější, dáme si do nosu a přidáme rumu víc.
Sdílet recept:

Další recepty