Recepty

Chilli sin Carne

Chilli sin Carne

Neboli chilli bez masa, ale vlastně s masem, veganským. Sám nejsem vegan, ale občas si rád uvařím něco veganského. Nejenom, že to chutná výborně, ale baví mě i bořit mýty o tom, že veganská strava je něco nudného.

Suroviny

500 g mletého veganského masa (já použil z Lidlu)
400 ml zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
1 velká červená cibule nakrájená nadrobno
1 velká červená paprika nakrájená nadrobno
1 stroužek česneku (prolisovaný)
2 lžičky sladké papriky
1 lžíce drceného kmínu
2-3 lžičky sušených mletých chipotle nebo chilli
2 lžičky drcené koriandrové natě
1 lžička majoránky
1 lžíce rajčatového protlaku
Sůl a pepř dle chuti
Hrst čerstvého koriandru
400g (1 konzerva) sekaných rajčat
400g (1 konzerva) sterilovaných červených fazolí
300-400g (1 konzerva) sterilované kukuřice
2 čtverečky kvalitní hořké veganské čokolády (90%)

Postup přípravy

1

Ve větším hrnci si na rozpáleném oleji osmahneme cibulku než zesklovatí.

2

Přidáme všechno sušené koření a česnek a opékáme 30-60 sekund než se rozvoní.

3

Přidáme mleté "maso", osolíme a opepříme a na středním plameni opékáme do zlatova.

4

Poté přidáme rajčatový protlak a necháme cca 1 minutu rozvinout hloubku chuti.

5

Pak vmícháme nasekanou papriku, mícháme než zesklovatí.

Nakonec vlijeme vývar, rajčata, fazole, kukuřici a necháme probublávat 10-15 minut.

6

Cca 2 minuty před koncem přidáme čokoládu (pozor, čokoláda, jakkoliv divná ve slaném receptu, je nezbytným krokem pro správnou chuť a barvu) a hrst nasekaného čerstvého koriandru.

7

Servírujeme s rýží nebo jen chlebem. K chilli se hodí snad vše.

Sdílet recept:

Další recepty