Ve větším hrnci si na rozpáleném oleji osmahneme cibulku než zesklovatí.
Přidáme všechno sušené koření a česnek a opékáme 30-60 sekund než se rozvoní.
Přidáme mleté "maso", osolíme a opepříme a na středním plameni opékáme do zlatova.
Poté přidáme rajčatový protlak a necháme cca 1 minutu rozvinout hloubku chuti.
Pak vmícháme nasekanou papriku, mícháme než zesklovatí.
Nakonec vlijeme vývar, rajčata, fazole, kukuřici a necháme probublávat 10-15 minut.
Cca 2 minuty před koncem přidáme čokoládu (pozor, čokoláda, jakkoliv divná ve slaném receptu, je nezbytným krokem pro správnou chuť a barvu) a hrst nasekaného čerstvého koriandru.
Servírujeme s rýží nebo jen chlebem. K chilli se hodí snad vše.