Recepty

Zeleninové rizoto z růžové jasmínové rýže s kuřecím masem

Zeleninové rizoto z růžové jasmínové rýže s kuřecím masem

Na začátek bych si rád odbyl kontroverzi ohledně slova rizoto. Tohle je český rizoto stejně jako naše presso neni skutečný presso. Nicméně tenhle recept je ideální pro takový ty chvíle kdy toho doma moc nemáme, potřebuju se nakrmit a ještě aby zbylo na další den. Rýži můžete nahradit hnědou a nebo obyčejnou bílou.

Suroviny

1 a 1/4 hrnku růžové jasmínové rýže nebo standardní hnědé
1 velká žlutá cibule nakrájená nahrubo
500 g kuřecích prsou na menší kostky
2 stroužky česneku nasekané najemno
1 lžíce olivového oleje
4 otrhané snítky tymiánu
350 g mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
2 vrchovaté lžíce Ajvaru
3 lžičky sladké papriky
1 lžíce rajčatového protlaku
1/2 hrnku suchého bílého vína nebo vody (voda stačí)
Hrst nasekané hladkolisté petržele
Sůl dle chuti
Sýr na posypání a nakládané okurky k servírování

Postup přípravy

1

Nejprve si dáme vařit rýži podle instrukcí na balení. Vaří se dlouho oproti bílé.

2

V hrnci si rozpálíme olej a na něm 30 sekund osmahneme cibulku. Přidáme maso a opékáme dohněda.

3

Pak přidáme tymián, česnek a rajčatový protlak a vaříme další cca minutu, aby se vše rozvonělo. Pokud se nám začne něco přichytávat lehce ke dnu, nelekáme se, vše se rozvaří později přidanou vodou a zeleninou.

4

Vsypeme zeleninu a podlejeme půl hrnkem vody a pokud jsme nóbl, můžeme suchým bílým vínem dobré kvality.

5

Osolíme, přidáme Ajvar a papriku, promícháme a vaříme nějakých 5 minutek na mírném plameni. Minutu před dokončením přidáme petržel. Sundáme z plamene a smícháme s uvařenou rýží.

6

Servírujem posypané sýrem a přikusujem domácí nakládané okurky.

Sdílet recept:

Další recepty