Recepty

Zeleninové stir fry s tofu

Zeleninové stir fry s tofu

Další recept, který dokazuje, že veganská strava nemusí být nuda a rozhodně není pouze o nakrájené zelenině.

Suroviny

250 g bílého zelí
80 g mrkve
50 g jarní cibulky
1 chilli paprička (cca 15 g bez semínek)
200 g neochuceného tofu
1 lžička strouhaného zázvoru
1 prolisovaný stroužek česneku
150 g bambusových výhonků
2 lžičky kukuřičného škrobu
1 lžička oblíbeného koření na čínu
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce rýžového octa (obyčejný postačí)
2 lžíce vody
Olej, špetka soli
Bílý sezam a jarní cibulka na zdobení
Rýže jako příloha

Postup přípravy

1

Začneme přípravou zeleniny. Zelí si nožem nakrouháme na tenké nudličky. Mrkev rovněž tak. Jarní cibulku a chilli papričku nasekáme nadrobno.

2

Tofu si nakrájíme na menší kostičky. V míse ho posypeme škrobem a kořením a důkladně promícháme, aby byly obalené všechny strany.

3

V hluboké pánvi nebo woku si rozpálíme trochu oleje a tofu osmahneme ze všech stran. Celkem cca 2 minuty. Poté ho vyndáme bokem.

4

Přidáme do pánve další trochu oleje, rozpálíme a 30 sekund si rozvoníme česnek, zázvor a chilli papričku.

5

Poté přidáme všechnu zeleninu, sójovou omáčku, ocet a vodu, trošku osolíme a vše na silnějším plameni prohazujeme nebo promícháváme 7-8 minut. To je to, co z toho dělá stir fry. Znamená to smažení za stálého míchání. Zelenina krásně změkne. Kdyby se to žačalo přichytávat, přidáme trošku vody.

6

Na závěr přidáme tofu, minutku prohazujeme a hotovo. Servírujeme s rýží ozdobené jarní cibulkou a sezamem.

Sdílet recept:

Další recepty